Direct naar de inhoud

Cursus: Moderne levenskunst – Groningen

Evenement informatie

Datum en Tijd:

tot

Locatie:

Humanistisch Centrum, Groningen

Adres:

W.A. Scholtenstraat 2

Contact

Waarom leef ik zo? Hoe kies ik wat bij mij past? En wat betekent vriendschap voor mij? In deze cursus ga je op zoek naar antwoorden.

Door je te verdiepen in filosofie, te praten en te oefenen leer je scherper te denken over je eigen leven en wat je belangrijk vindt. Want daar gaat het om in deze cursus, jouw vragen over hoe te leven. Je maakt kennis met vele denkers die je voorgingen in het onderzoek naar het goede leven. Filosofen als Montaigne, Levinas, Foucault en Nussbaum.

Koop je ticket

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen korting.

Hoe ziet deze cursus eruit?

Beeld moderne levenskunst

In zes interactieve bijeenkomsten leer je over de betekenis van moderne levenskunst voor je eigen leven.

1: introductie in de moderne levenskunst
Je maakt kennis met elkaar en verkent de moderne levenskunst. Wat is levenskunst? Waarom is het in de moderne tijd ontstaan en welke soorten levenskunst kunnen we onderscheiden?

2: ervaring en zelfkennis
Levenskunst wordt ook wel gezien als zelfzorg. Om goed voor jezelf te kunnen zorgen, moet je wel weten hoe je denkt. Zelfkennis dus. Wie ben je? Hoe en wat leer je van je eigen ervaringen? Welke inzichten verkrijg je uit reflectie? De filosoof en essayist Michel de Montaigne staat centraal in deze bijeenkomst.

3: het probleem van vrijheid en kiezen
De grootste invloed die je op je leven hebt, is de mogelijkheid die je hebt om te kiezen. De keuze vormt de meest concrete uitdrukking van onze vrijheid. De vraag is alleen: hoe gaan we met die vrijheid om? Hoe kom je tot een keuze die bij jou past? Friedrich Nietzsche en Jean Paul Sartre komen hierbij aan bod.

4: verbondenheid en vriendschap
De mens is een sociaal wezen, we leven niet alleen, maar in verbanden; je familie, je vrienden, je werk. Wat betekent dat voor de levenskunst, voor jé levenskunst en voor je relatie met anderen? Hoe vind je vrijheid in de verbondenheid met anderen? Hier heeft de filosoof Emmanuel Levinas veel over geschreven, dus die wordt deze bijeenkomst behandeld.

5: lot en geluk
Levenskunst legt dus de nadruk op zo te leven dat er sprake is van een ‘eigen’ leven. Toch is levenskunst geen maakbaarheidsfilosofie. Hoewel vrijheid een belangrijke waarde is, is het (nood)lot dat evenzeer. Met Martha Nussbaum onderzoek je hoe je omgaat met wat je overkomt.

6: zelfzorg en afsluiting
In de laatste bijeenkomst blik je terug op het denken van Foucault en praten we met elkaar over de onderzoeksvragen waarmee hij de zorg voor zichzelf in kaart bracht. En hoe je dat kunt toepassen op je eigen leven.

Datums en prijs

Aanmelden

Docent en gespreksleider: Ronald Hünneman

Ronald Hünneman is filosoof, theatermaker en geeft al ruim 25 jaar filosofieonderwijs, met aandacht voor de alledaagse relevantie van filosofische theorieën. Hij schreef ‘Aphroditisch hedonisme’ en ‘Pijnlijke contacten’. Hij ziet het als zijn taak als filosoof om mensen uit te dagen om hun geliefde stokpaarden te betwijfelen, zodat ze nieuwe denkwegen zien of zelfs in kunnen slaan.

Veelgestelde vragen

  • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

    Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten, die aansluiten op het programma. Ook geeft de docent soms een opdracht mee, waarmee je – als je dat wilt – kunt oefenen. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

  • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

    Bij de cursus is een reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

  • Heb je een andere vraag?