Direct naar de inhoud

Kennismaken met humanisme – Groningen

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Humanistisch Centrum, Groningen

Adres:

W.A. Scholtenstraat 2

Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus.

In 2,5 uur leer je de beginselen van het humanisme kennen en hoe je ze in je eigen leven kunt toepassen. Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen zoals Erasmus, Spinoza, Arendt en Manschot kan jij inzetten bij het maken van kleine en grotere keuzes?

In gesprek met elkaar onderzoek je wat het humanisme voor jou kan betekenen. Je krijgt inzicht in je eigen praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt. Zo komt de humanistische traditie tot leven en beoefen je een belangrijk aspect van het humanisme: de dialoog.

Datum en prijs

Aanmelden

Docent: Ronald Hünneman

Ronald Hünneman studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is docent, doet aan stand-up filosofie en theater, en hij is schrijver van onder meer Aphroditisch hedonisme en Pijnlijke contacten.   Wat de vorm ook is waarin hij zich presenteert, zijn doel is vaak hetzelfde: hij is eropuit om je aan het denken te zetten en patronen los te wrikken, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe denkwegen.

Humanisme, zeg je?

Het humanisme is een levensbeschouwing, gebaseerd op waarden. Vrijheid is een belangrijke waarde. Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn minstens zo belangrijk. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet. Humanisten baseren zich op wat ze zélf goed en zinvol vinden. Wat is mijn rol in de wereld? Hoe kijk ik naar de ander? Wat drijft mij?

Humanisten vertrouwen in de regel op het eigen kompas en maken graag eigen keuzes, of het nu gaat om de liefde, de dood of het leven zelf. Maar humanisten denken niet alleen aan zichzelf. Minstens zo relevant is de vraag hoe je van betekenis kunt zijn voor de ander en de wereld waarin we leven.

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van nieuws van Humanistisch Verbond regio Groningen. Zet een vinkje als je ook de landelijke nieuwsbrief wilt ontvangen.

Meld mij ook aan voor de landelijke nieuwsbrief