Direct naar de inhoud

Cursus: Stilstaan bij jezelf – Groningen (geannuleerd)

Evenement informatie

Datum en Tijd:

tot

Locatie:

Humanistisch Centrum, Groningen

Adres:

W.A. Scholtenstraat 2

In een wereld die steeds sneller lijkt te gaan is het goed om af en toe stil te staan. Bij jóuw leven en de vragen die dit opwekt. Heb je een levensvraag die alle aandacht verdient? Tijdens deze cursus nemen we er de tijd en ruimte voor.

In een ‘snelle samenleving’ gericht op groei en prestatie, steeds flitsendere communicatiemiddelen en om de haverklap een nieuwe mode, raak je algauw overspoeld. Waar is nog de tijd om stil te staan bij wat er voor jou écht toe doet?

Hoe ziet deze cursus eruit?

Tijdens de cursus ‘Stilstaan bij jezelf’ onderzoek je wat jou aan het hart gaat. Je gaat aan de slag met een levensvraag of ‘trage vraag’ die voor jou van belang is. Dat doe je via reflectie, experimenten, oefeningen, gespreksvormen en terugkoppeling vanuit de groep.

Les 1: Je verdiept je in de maatschappelijke versnelling. En je komt te weten hoe je in zo’n snelle wereld toch ruimte kunt maken voor uitwisseling en reflectie. Je gaat op zoek naar jouw trage vraag, waar je de volgende lessen dieper op ingaat.

Les 2: Na de theorie uit les 1 sta je stil bij je trage vraag en de frustraties die ermee gepaard gaan. Waarom raakt het jou? Liggen hier bepaalde waarden of verlangens achter, en welke dan?

Les 3: Je trage vraag speelt zich natuurlijk niet alleen binnen de muren van de cursusruimte af. Daarom ga je aan de slag met een handelingsexperiment: je zet je trage vraag om in de dagelijkse praktijk en neemt de uitkomsten mee naar de volgende bijeenkomst.

Les 4: Je staat stil bij wat je hebt geleerd en wat er eigenlijk al te vieren is rondom jouw trage vraag (succesreflectie). En je denkt na over welke stappen je gaat zetten na deze cursus.

Wat is een trage vraag?

Trage vragen zijn existentiële- of levensvragen. Het zijn vragen die je niet één-twee-drie kunt beantwoorden: ze hebben tijd en bezinning nodig. Trage vragen kunnen ‘algemeen’ van aard zijn, maar omvatten tegelijkertijd een persoonlijke zoektocht. Het draait er niet om een Wikipedia-antwoord te geven op een vraag als ‘Wat is vrijheid?’, maar wel ‘Wat is het voor jóu?’.

Voor wie is deze cursus?

De cursus is er voor iedereen die in deze snelle samenleving wil stilstaan bij wat er in het eigen leven nu écht toe doet.

Datums en prijzen

Aanmelden

Docent: Hilde van 't Klooster

Hilde is geestelijk verzorger. Zij begeleidt mensen bij het hervinden van zin en veerkracht als ze ontmoedigd raken door de gevolgen van levensgebeurtenissen of crises. Zij heeft zich gespecialiseerd in hedendaagse vraagstukken op het gebied van migratie, mensenrechten, diversiteit en burgerschap. “Ik wil je aanmoedigen om open met jezelf en elkaar in gesprek te gaan, om zo je eigen unieke bijdrage te vinden aan het creëren van een hoopvolle toekomst voor de aarde en ons allemaal.”

Veelgestelde vragen

  • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

    Nee, er is geen voorkennis nodig. Iedereen kan meedoen. Er is volop ruimte om vragen te stellen.

  • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

    De huiswerkopdrachten vragen niet heel veel tijd, maar de reflectie zal je wel bezighouden. Het is immers thematiek die voor jou persoonlijk relevant is en dus ook speelt in je dagelijks leven. Dat maakt het juist zo boeiend.

  • Ga je in deze cursus ook je mening aanscherpen over thema’s die je bezighouden?

    Wanneer je stil staat bij wat van betekenis is voor jou, zal je ook tot een scherper beeld komen hoe je over bepaalde thema’s denkt. Dat is echter niet het doel van deze cursus. In deze cursus draait het niet om meningsvorming, maar om persoonlijke betekenisontwikkeling.

  • Heb je een andere vraag?

    We staan je graag te woord. Neem contact op.

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

Meld mij ook aan voor de landelijke nieuwsbrief